torstai 12. tammikuuta 2017

Myslipatukoita ja villasukkia

Tein ihkuja myslipatukoita jo toistamiseen amerikkalaista reseptiä mukaillen. Nämä patukat ovat oikeita rapsakoita patukoita, joita on helppo ottaa mukaan vaikkapa käsilaukkuun kiireisiä päiviä varten. Paperipussiin vaan ja kyllä pelastavat tilanteen, kun verensokeri on matalalla ja aikataulut paukkuvat. Ja reseptiä voi vaihdella, kunhan kuiva-ainemäärä, sekä kuivahedelmien määrä pysyvät kokonaismääriltään samoina. Ensimmäisellä kerralla käytin paljon kookosta ja rusinaa ja nyt toisella kerralla mantelilastuja ja -rouhetta, sekä taatelia.

Tee näin:

Kaada uunipellille leivinpaperin päälle seuraavat kuiva-aineet ja sekoita ne keskenään ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.

2,5 dl kaurahiutaleita
1,25 dl leseitä
2,5 dl mantelilastuja
2 dl mantelirouhetta
0,5 dl korppujauhoja (laitoin tähän, kun meillä on näitä niin paljon)

Paahda kuiva-aineita 175 asteisessa uunissa välillä sekoittaen reilut n. 12 minuuttia.

Ota pelli uunista ja laita hetkeksi sivuun jäähtymään.

Mittaa sillä aikaa kasariin seuraavat aineet ja anna kiehahtaa juoksevaksi samalla hyvin sekoittaen:

40g voita
1,5 dl hunajaa
0,5 dl fariinisokeria

Lisää ihan lopuksi seokseen 2tl vaniljasokeria.

Kaada kuiva-aineet kulhoon ja lisää juokseva voi-hunajaseos päälle. Sekoita hyvin keskenään.

Lisää tämän jälkeen sekaan vajaa 4 dl kuivattuja hedelmiä pieninä palasina. Itse käytin 2 dl taatelia ja vajaa 2 dl rusinoita (rusinoita en silpunnut). Sekoita hyvin.

Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun lasagnevuokaan ja painele seos tasaiseksi ja tiiviiksi kerrokseksi öljytyin käsin.

Laita vuoka 150 asteiseen uuniin ja paista n.30 min.

Anna jäähtyä vuoassa pari tuntia. Tämän jälkeen nosta leve vuoasta ja leikkaa terävällä veitsellä sopivan kokoisiksi patukoiksi.

Itse säilytän näitä lasipurkissa. Kuvassa kierrätyskeskuksesta löydetty ilmais lasipurkki, johon tein tarran dymolla ja leikkasin hatun harkkosaksilla kankaanpalasta. Vein viemisiksi ystävälle, kun sain kutsun iltateelle.


Ja sitten villasukkiin.

Työkaverini tietävät, että olen kova tekemään ja tuunaamaan kaikenlaista. Kaksi heistä sattui syksyn alussa muuttamaan ja karsivat siten kaappejaan. Näin ollen sain kaksi muovikassillista eripari villakankoja, useimmat vajaita keriä ja pieniä jäännös määriä. Että olin näistä ikionnellinen. Langat eivät ole nykyään kovinkaan halpoja.

Ensin mietin, että tekisin pitsi- ja kuviosukkia yms, mutta jotenkin intouduin kutomaan helppoja ja perinteisiä villasukkia raidoilla. Ne ovat niin simppeleitä, että pystyin samalla katsomaan elokuvia. Saldo on tällä hetkellä 12,5 paria, sillä "viimeinen" pari on vielä toista sukkaa vaille.

Lisäksi kudoin vielä yhden lapasparin vanhemmalle tyttärelle, joihin ompelin trikoovuoren vanhoista legginsseistä. Hartiat ovat olleet vähän jumissa, mutta muuten puuha on ollut hyvin rentouttavaa. Niin ja pitää mainostaa, että koiran tuhotessa bambupuikkoni, ostin itselleni uudet Novitan koivusta tehdyt sukkapuikot. Kertakaikkisen ihanat ovat ja sopivan terävät päät, eivätkä taivu, kuten bambupuikot.

Alla olevissa kuvissa osa sukista.

Nyt onkin sitten muiden käsitöiden aika.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti