sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Koulunkäyntiä osa 1. Makramee korusetti

Aloitin viime viikon tiistaina käsityötaiteen perusopinnot Hyrylän Käsityökeskuksessa, jotka kestävät neljä vuotta. Koulua on yhtenä iltana viikossa neljän oppitunnin verran ja opiskelu perustuu täysin käytännön opiskeluun, tekniikoihin ja materiaaleihin.

Opintojaksot pureutuvat eri teemoihin ja kevätlukukauden aikana niitä käydään läpi neljä: makramee, keramiikka, kuvansiirto ja kumihimo. Ensimmäisellä tunnilla kävimme läpi makrameen historian, käytetyimmät materiaalit ja suosituimmat mallit.

Itse mietin lapsuudesta tuttuja kukka-amppeleita, seinäraanuja ja naapurin mummon kauppakassia, enkä voi sanoa ensin innostuneeni maata kaatavasti aiheesta. Opettaja kuitenkin näytti valmiita makramee-töitä, jotka olivat yllättävän freessejä ja jäin itsekin miettimään miten tehdä makramee-tekniikalla jotain raikasta ja nykyaikaista.

Surffailin hakusanoilla ja löysin netistä varsin vähän aiheeseen liittyviä kuvia. Löysin kuitenkin kauniita makramee-koruja ja innostuin niiden pohjalta suunnittelemaan oman korusetin. Tein pitkän kaulakorun, rannekorun ja korvakorut.

Päätin, etten tule juurikaan ostamaan materiaaleja, vaan käytän olemassaolevia tarvikkeita ja kyselen tutuilta "romuja". Tähän korusettiin käytin pellavanarua (kirpparilta viime kesänä eurolla iso kerä) ja metallihelmiä, sekä osia ystävän tyttären vanhasta rannekorusta.

Käytin töissä ainoastaan aloitussolmuja ja silmusolmuja, joiden ohjeet löytyy netistä ja youtubesta. En siis vielä innostunut vaikeammista kokeiluista. Töihin meni ehkä 4 tuntia yhteensä ja pidän kovasti lopputuloksesta. Otan korut varmasti heti käyttöön.

Kaulakoruun käytin 8 metriä narua ja helmet ovat 25 solmun välein. Rannekoruun taisi mennä 2 metriä narua ja helmet ovat 15 silmun välein. Narua jäi molemmista yli, mutta parempi niin. Korvakorut tein kaulakorusta jääneillä pätkillä.

Aloitin kaulakorun näin. Kaksi 4m narunpätkää kaksin kerroin ja ne kiinni aloitussolmuilla metallirenkaaseen.
Solmiminen käy parhaiten, kun työn kiinnittää neuloilla kovaan pahviin.


Kiinnitin lopuksi vanhasta rannekorusta puretut osat oitkän kaulakorun koristeeksi.

Lukkosysteemin kiinnitin aloitussolmuilla ja pujottelin narun päät neulalla punoksen sisään.

Rannekorun aloitin näin.


Kuvassa koko setti. Korvakorut on punottu avainrenkaiden ympärille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti