lauantai 7. tammikuuta 2017

Viljelypalstasta jo haaveilen

Jostain syystä aatokseni ovat jo kovin kääntyneet kevääseen ja puutarhanhoitoon ja päätin myöskin, että kokeilen tulevana kasvukautena viljelypalstan vuokrausta. Siinä on kompakti aari sitten tilaa mamman kokeilla kasvisten kasvastusta ja kesäkukkien viljelyä.

Olen ollut jo vuosia siemenistutusten suuri ystävä ja onnistunutkin välillä todella mainiosti. Pihamme ei vain ole kovin suotuisa paikka hyötykasvien viljelylle kuivan, hiekkaisan ja happaman maaperän takia. Valokaan ei ihan riitä ja rinnetontti on hankala.

Viljelylaatikoita pykäsin pystyyn jonkin verran toissakeväänä ja toki niihin istutan tänäkin vuonna kaikensorttista. Enemmän kuitenkin istuttelen monivuotisia perennoja pihallemme.

Tyylilleni uskollinen kun olen, niin palstakin pykätään pystyyn lähes nollabudjetilla. Säästän munankuoret ja koivuntuhkat talven ajalta kalkitukseen, kompostoin ruoantähteet ja muut tarkkaan Biolan-talvikompostoriimme ja olen jo etukäteen selvittänyt mistä saan ilmaista ja palanutta hevosenkakkaa lannoitusta varten. Toki lisäksi tarvitsen myös valmista multaa, jota saan kuulemma kuorman syntymäpäivälahjaksi 😊. Tutulta saan muutamia lavakauluksia ja läheiseltä rengasliikkeeltä käyttökelvottomia autonrenkaita yrttien rajaamiseen. Töistä saan kertakäyttölavoja, joista voin irroittaa puumateriaalia esim. Viherkompostin rakennusta varten. Ja siemeniä on kertynyt kaappiin iso läjä. Osa taitaa olla jo vanhoja, mutta yrittänyttä ei laiteta. Ja keväisin saa perus siemenpusseja esim Tokmannilta 5pss/2€. Palsta itsessään maksaa 13€/kausi joten mistään isosta investoinnista ei ole kyse. Lisäksi olemme jo alkaneet Hertta-hauvan kanssa keräämään pissalenkeiltä pitkiä pajunvitsoja herne- ja papukasvien tueksi. Niitä kuivailen takan päällä rutikuiviksi, etteivät vaan sitten juurru vahingossa palstan maahan ja ala leviämään.

Jotta tällaisia touhuja meillä.

Jugurttipurkkien kerääminen on myös alkanut esikasvatusta ajatellen. Eikä kesällä säästämäni jäätelötikutkaan mene nyt hukkaan.

Tänään päällystin purkit silkkipaperilla ihan puikkoliiman avulla ja kääräisin juuttinarut koristeeksi. Jäätelöpuikkoihin liimasin dymolla tekemäni tarrat merkiksi mitä missäkin pikarissa on. Paprikoita kun istutin keltaista, punaista ja suippoversiota, eivät mene sekaisin.

Nyt täytyypi vaan keksiä mistä saan lisää ikkunatilaa esikasvatettaville taimille. Ehkä tässä vielä jotain lautaviritystä tulee viriteltyä 😊.

Näihin aatoksiin päätän lauantaipostaukseni.




Joka päivä kun keräämme Hertan kanssa pari vitsaa, on tarvittava määrä n.50kpl nopsaa kasassa. Takan päälle vaan nippuihin ja kuivatetaan kevääseen asti.

1 kommentti:

  1. Kuulostaa ihanalta viljelypalstasuunnitelmalta! Mä koin viime kesän jälkeen niin suuren puutarhamasennuksen kun mikään ei oikein kasvanut huonon kesän takia, että saa nähdä, mitä sitä edes viitsii laittaa kasvamaan :/ Terkkuja Hertalle! :)

    VastaaPoista