perjantai 2. syyskuuta 2016

Hatusta vedetty kantarellipiirakka

Tässä tulee nyt vähän enemmän ruokapäivityksiä, kuin yleensä, syystä että olen ääri kunnostautunut nyhjäämään tyhjästä muonapuolella tällä hetkellä. Teen itse kolme reissua syksyn aikana (sain kaksi synttärilahjaksi kesällä) ja yhden viikon reissun teemme perheen kanssa joulukuussa lämpöiseen. Tässä on kova kerääminen reissujen käyttörahassa ja ruokakulut ovat sellaisia, mistä on helpointa nipistää

Mökiltä tuli viime viikonloppuna kerättyä Kantarelleja ja mietin mitä niistä tekisin, varsinkin kun jääkaappi oli eilen kohtalaisen tyhjä. Päädyin lopulta tekemään pellillisen suolaista piirakkaa, sillä se on ihanaa salaatin kanssa töissä, miehelle iltapalaksi ja loput voi laittaa pakkaseen yllätysvieraita varten.

Halusin tehdä piirakasta vähemmän rasvaisen, kuin yleensä, joten korvasin ison osan pohjataikinan voista kylmällä keitetyllä perunalla. Alla täysin hatusta vedetty resepti, mutta se onnistui hienosti ja oli suussa sulavaa.

Pohja:
4 keskikokoista keitettyä perunaa
4rkl rypsiöljyä
50g voita
0,5dl leseitä
1dl kaurahiutaleita
3,5dl vehnäjauhoja
1dl porkkanaraastetta
1tl suolaa
0,5dl kylmää vettä

Käytin taikinan teossa monitoimikonetta ( leikkuriosaa ja kulhoa). Laitoin ensin perunat ja rasvat kulhoon ja työstin ne massaksi. Sitten lisäsin porkkanaraasteen ja kuivat aineet ja lopuksi kylmän veden. Työstin massan kiinteäksi taikinaksi kuitenkin välttäen turhaa vatkaamista. Painelin taikinan reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin ja esipaistoin reilut 10minuuttia 200 asteessa.

Täyte:
Täytettä varten keitin 7 kananmunaa kovaksi ja paistoin pannulla yhden ison pilkotun sipulin ja noin 2l rouheaksi pilkottuja Kantarelleja runsaan voin kanssa (n. 25g). Kantarelleista irtosi paljon nestettä, joten paistoin niitä ensin yksin, ja kun isoin osa nesteestä oli haihtunut, lisäsin sipulit joukkoon. Lopuksi laitoin sekaan n. 3 tl sokeria ja reilun tl suolaa.

Raastoin myös noin 3dl kermajuustoa murusiksi monitoimikoneessa ja vatkasin munamaidon valmiiksi, johon tuli 3 munaa ja 4dl kevytmaitoa.

Piirakan kasaaminen:
Esipaistetun pohjan päälle levitin kaikki keitetyt munat siivutettuina (munaleikkuri on kätevä), ripottelin munien päälle vähän suolaa ja currymaustetta. Sitten levitin sipuli-Kantarelliseoksen päälle ja tämän päälle juustonmurut. Lopuksi kaadoin munamaidon päälle tasaisena nauhana ympäri piirakkaa. Paistoin sen jälkeen piirakkaa vielä n. 30 min. 200 asteessa. Huumaava tuoksu levisi keittiöön uunista :).

Piirakka on parhainta lämmitettynä vihersalaatin kanssa.

Pohja taputeltuna pellille.

Kantarelli-sipulimuhennos paistettuna.

Kananmunan viipaleet laitettuna ja currylla maustettuna.

Kantarellimuhennos lisättynä.

Juustonmurut kyytipojaksi.

Valmis piirakka, mikä tuoksu nam.

Näyttääkin herkulliselta. Tässä lounaspala menossa muovirasiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti