sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Lintulaisten talisydämet

Halusin kokeilla talisydämiä pihamme linnuille jo viime talvena, mutta tuntui hölmöltä ostaa suht tyyristä kookosrasvaa puuhaan, kun valmiita talipalloja sai puolta halvemmalla kaupasta. Niin se homma sitten jäi.

Kesällä paistoin jälleen jauhelihaa, joka meidän perheessä on usein edullista sika-nautaa. Tapanani on aina siivilöidä rasva pois lihasta ja olen sen aina kaatanut roskiin. Mutta sittenpä välähti. Aloin säilömään rasvaa pakkaseen pienissä pussukoissa. Näin marraskuussa pussukoita oli jo kertynyt hyvä määrä ja talisydämet olivat vuodenaikaankin nähden ajankohtaisia.

Sulatin rasvapalat vesihauteessa nestemäiseksi, leikkasin paksummasta juuttinarusta n. 25cm pätkiä ja solmin pätkät lenkeiksi. Kulhossa sekoitin n.200g pussin kuorittuja auringonkukansiemeniä, pari desiä kaurahiutaleita ja reilun desin verran kotona tehtyjä korppujauhoja.

Kaivoin äidiltä saadut silikonivuoat kaapin perältä, kun muistin, että meillä sellaiset saattaisi olla. Sitten täytin sydämet rouheella puoliväliin, laitoin narulenkin keskelle ja lisäsin taas rouhetta piri pintaan. Sitten laitoin sulaa rasvaa pienellä kauhalla useammassa erässä myöskin piri pintaan. Kun kaikki oli täytetty, odotin hetken ja lisäsin pariin otteeseen rasvaa. Se kun vajoaa kohtalaisen hitaasti. Lopuksi vein muotit pellillä kylmään muutamaksi tunniksi. Sydämet oli helppo irroittaa ja ripustaa oksille.

Rouhetta jäi hieman yli seuraavaan kertaan, kunnes rasvaa on taas kertynyt tarpeeksi.

Ei hassumpi idea tämä toteuttaa ja suoria kustannuksia tuli 0,80€ verran auringonkukansiemenistä. Ja linnut kiittävät.





Lopuksi kuva jättimustikanvarvuista, mitä eilen löysin metsästä. Laitoin ne vaasiin ja rautalankamarjoja koristeeksi. Sain kivat "leikkokukat" viikonlopuksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti