sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Jääballerinat

Viikonloppuna löysin pitkästä aikaa pienen hetken askartelulle ja halusin tehdä jotain paperiaskartelun tyyppistä.

Surffailin netissä kuvahaulla ja löysin yhden kivan toteutuskelpoisen idean. Tosin ajattelin hieman muokata sitä omannäköiseksi.

Etsin netistä ensin ballerina-mallit, jotka suurensin ja tulostin tavalliselle A4-paperille. Piirsin mallien ääriviivojen mukaan ballerinat paksulle kierrätyskartongille ja leikkasin ne irti. Yhden nuken koko on n.25cm.

Maalasin nuket kolmeen kertaan valkoisella talomaalilla molemmin puolin. Tämän jälkeen leikkasin vanhasta verhosta soirot hameita varten ja liimasin ne kiertäen ja rypyttäen ballerinojen vyötärölle. Lopuksi liimasin silkkinauhat vyötäröille vöiksi ja kimallepaljetit vyönsoljiksi.

Neulalla ja ompelulangalla kiinnitin ripustuslenkit ballerinojen päästä läpi ja ripustin ne ikkunoista roikkumaan.

Nämä koristeet ovat talvisia, joten ne voi jättää ikkunoihin vielä joulun jälkeenkin.

Jälleen kaunista nollabudjetilla. Ja näpertelykin oli niin kivaa pitkästä aikaa.
















sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Perinteinen pullavanukas teeiltaan

Viikonloppu meni taas kotoillessa kaikenmoista. Keittiössä kokkailin molempina päivinä oikein urakalla. Ja kudottua tuli myöskin Hercule Poirotia katsoessa. Sain yhden villasukkaparin alusta loppuun valmiiksi ja toisestakin parista toisen sukan melkein kokonaan. Villalangat kutsuvat tähän aikaan vuodesta niin kovin. Nojatuolissa nyhjääminen kutimen ja teemukin kanssa on niin lokoisaa.

Eilen ystäväni pyysi minut iltateelle ja halusin viedä mukanani jotain "lohturuokaa", sillä puimme elämän suurempia asioita. Tein kuivahtaneista pikkupullista vanhanajan pullavanukasta ja vaniljakastiketta. Kylläpä maistuikin kotoisalta ja lohdulliselta tuo setti ja helppotekoinenkin oli.

OHJE:

Viipaloi reilu kasa pullaa paksuhkoiksi siivuiksi (minulla oli 5 kpl tavallisia pyöreitä pullia)
Lado nämä voideltuun vuokaan limittäin koko vuoan täydeltä.

Laita koloihin ja väleihin hilloa n. 1,5-2dl (käytin omena-mansikkahilloa).

Ripottele ronskisti rusinoita päälle.

Tee munamaito: 1dl kermaa, 3dl maitoa, 2 munaa, 0,5dl sokeria, 2tl vaniljasokeria.

Kaada munamaito pullasysteemin päälle ja anna imeytyä n. 10min.

Paista uunissa 175 asteessa n. puoli tuntia.

Nauti vaniljakiisselin kanssa haaleana.


Pullavanukasta voi varioida fiiliksen mukaan ja osan pullasta voi korvata kuivahtaneilla muffinsseilla tai kuivakakun siivuilla.









sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Parit perussukat pussissa

Sain tosiaan parilta työkaverilta paljon villalankoja ja niistä olen sitten tässä kutonut sukkia. Kutominen ja virkkaaminen ovat helppoja lajeja, kun työtä voi tehdä pätkissä aina silloin, kun ehtii.  Tässä sukat ystävättären tyttärelle. Ihan seitsemän veljestä-langan perusohjeella tehtyjä.

En tehnyt näitä joululahjoiksi vaan lämmittämään juuri nyt ja tuomaan iloa joulunalusaikaan. Löysin laatikosta veikeän leimasimen, joten leimasin ihan kaksi peruspussia ja liitin muutamat tägit koristeeksi. Sitä saa loihdittua kaunista niin pienellä ja toivottavasti ilon määrä saajalle on moninkertainen.



Kasvistelua

Kasvisruoka on aina ollut minulle se juttu, ihan siitä syystä, etten ole koskaan niin tykännyt lihasta tai kanasta. Kala on oma juttunsa sitten, mutta sitä tulee muuten vaan ikävä kyllä syötyä harvemmin. Perhe on kuitenkin aikasta tyypillinen "liha ja peruna"-porukka ja sitä on sitten tullut laitettua, kun se on jotenkin ollut yksinkertaisempaa. Nyt on kuitenkin se hetki, kun haluan vihdoin alkaa syömään sitä, mitä minä haluan syödä ja lapsetkin ovat siinä iässä, että heidän on syytä alkaa laajentamaan makutottumuksiaan. Toivon myös kasviruoan tuovat pientä kevennystä ruokabudjettiimme.

Näin syksyllä juureksia, kaaleja ja kurpitsoja on tarjolla pilvin pimein huokeaan hintaan, joten viime kauppareissulla ohitin lihatiskin suosiolla ja keskityin heviosastolle ja tsekkailin myös linssi-, papu- ja riisitarjontaa. Itse en ole innostunut näistä uusista härkiksistä, mifuista ja nyhtökaurasta, vaan teen mieluummin kasvispainotteista ruokaa ihan perusjutuista. Tosin jonkin verran soijarouhetta ja -suikaleita aion käyttää. Käytän myös ihan tavallisia maitotuotteita ja kananmunia. Eli vegaanius ei ole se juttu myöskään. Ja kokonaan emme tule lihasta luopumaan, mutta reippaasti meinaan sitä kuitenkin vähentää perheemme ruokavaliossa. Pitää vaan muista proteiinin saanti, joten linssit ja pavut ovat tuolloin tärkeässä asemassa.

Surffailin reseptejä innoissani ja aloitin testini viikonloppuna. Lauantaina tein gluteenitonta kasvislasagnettea ja sunnuntaina kasvishampurilaisia ja salaattia. Molemmat onnistuivat mielestäni todella hyvin ja sekä tuoksu, että maku oli huumaavaa. Viikolla on luvassa munakoiso-linssipataa ja marinoitua kasvispastaa. Ollessani vaihto-oppilaana 90-luvun alussa vaihtariperheen Marty-äiti oli kova tekemään kasvisruokaa ja pidin niistä silloin aivan mahdottoman paljon. Täytyy alkaa niitäkin muistelemaan ja kyselemään reseptien perään.

Omenoita on vieläkin tarjolla runsain määrin ja niitä olen käynyt poimimassa autiotalon pihalta koiralenkin yhteydessä. Maassa ne mätänevät muuten ja menevät hukkaan. Kuorin ja viipaloin ison satsin jo ja pistin pakastimeen sellaisenaan. Sain vinkin, että näin voi tehdä ja käyttää esim. piirakoissa sitten talven tullen. Lisäksi hieman kolhiintuneista olen urakoinut omenasosetta, jota höystän kanelilla. Soseenkin pakastan, sillä ei säily kovin pitkään jääkaapissa.

Viikonloppuna leivoin lisäksi Bostonkakun, joka siis tehtiin tavallisesta pullataikinasta ja pistin väliin omenasosetta, fariinisokeria, kanelia ja vaniljakiisseliä. Se veikin sitten kielen mennessään. Vinkkinä muuten, että teen usein pullataikinan veteen. En ole huomannut maussa mitään eroa.

En liitä reseptejä mukaan, sillä en vahingossa tallentanut kaikkia. Netti on kuitenkin reseptejä pullollaan, joten surffaten löytyy 😊.

Näillä eväillä uuteen viikkoon!

Kasvislasagnette

Juurespihvit

Itsetehdyt sämpylät

Pihvi plus sämpylä on hamppari 😊

Bostonia pukkaa

Valmiina!

Kasviksista piirakkaa ja kuivatuista leivänkanninoista korppujauhoa.

Piirakkapohja on tehty korppujauhoista ja voista, sekä muutamasta ruokalusikallisesta kylmää vettä
Autiotalon omput taipuvat ihanaksi soseeksi.