keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Kirppistelyä Keuruulla

Mökkiloma lähenee loppuaan ja on aika palata Etelä-Suomeen. Piipahdin tänään viimeistä kertaa kesä-Keuruulla oikein ajan kanssa ja eksyin SPR:n kirppikselle, jossa oli muuttoale. Tein niin ihkuja löytöjä, että vieläkin hykertelen. Sijoitin 14€ koko satsiin ja sain niin paljon kivaa. Ostin vaatteita, kankaita, sisustusjuttuja, muutaman mökkitarpeen ja askartelutarvikkeita. Melkein kaikkia fixaan, tuunaan ja asustan ja saan ihan oman näköistä. Sormet syhyävät sen verran, että aloitan heti vaatteiden pesulla. Kyllä iloakin voipi ostaa eikös vain.


Folkloretyylinen tunika on kiva vaikka ranskanletin ja farkkujen kanssa.

Pitkä perus trikoopaita on loistava ja helppo farkkujen ja huivin kanssa.

Tästä paidasta tulee ruudullisten pyjamahousujen kaveri.




Luumunvärinen toppi päätyy heti käyttöön tummansinisen farkkuhameen kanssa.

Valkoinen pitsitoppi maksoi 60snt.


Oma paitasuosikkini ja madonna-rannekori. Paita 1,50€ ja koru 20snt.

Uutta trikoota pyjamahousuja varten. On sitten kangas valmiina, kun inspis iskee. Sekä trikoot+kankaat maksoivat kaikki yhteensä 1€. Sain ison säkin.

Tosi löytö oli myös kukallinen iso vakosametin pala. Saan kivasti pari isoa tyynyä ommeltua Ruusulaan.

Paistinlasta, karkkikulho ja juomapullo mökille. Kaikki yhteensä 30snt.

Isot peltipurkit spraymaalaan valkoiseksi askartelutilaani. Vetoketjuja käytän pussukoiden ompeluun ja pellavanaruhan nyt käy moneen. Nämä yht 4€.

Nämä tavarat pääsevät ruusulaan. Taulu ja kynäpurkki sellaisenaan. Kynttilänjalat spraymaalaan valkoiseksi ja ruusunnuput pujotan ohueen rautalankaan ja kiinnitän hyllynreunaan.

Tässä koko ostamani röykkiö. Kaikki yhteensä 14€.

Kirppistelyn jälkeen kahvihetki, jonka kruunasi Fionan keräämät vadelmat vaniljajugurtilla.

sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Pussukoita onhan noita

Aurinko armas päätti tänäänkin jäädä pilvien taakse piiloon. Niinpä turvauduin jälleen ompelukoneeseen, kylläkin jatkoroikan kanssa ulkosalla. Ompelin naapurin vauvalle pienen pussukan tuteille yms. ja itselleni pussukan käsilaukkuun. Niitä kun ei ole koskaan liikaa.

Vauvan pussukkaan aplikoin autoja, joiden renkaiksi ompelin napit ja omaan pussukkaani ompelin koristeeksi 10snt maksaneen käsin virkatun pitsin pätkän, minkä löysin kirpputorilta. Myös vetoketjut olivat kirpputorilta 20snt/kpl.

Tykkään kovasti penkoa aarretilpehöörejä ja askarrella/ommella niistä sitten jotain kivaa. Ja toisen romuhan on toisen aarre!






lauantai 23. heinäkuuta 2016

Söpösti kotikutoisia leivinliinoja

Vein mökkimme vieressä olevaan roskakeskukseen talousjätteitä. Samalla huomasin, että joku oli heittänyt kassillisen vanhoja tekstiilejä roskiin. Pelastin mukaani mm yhden Marimekon vanhan pöytäliinan, raidallista pellavakangasta, mustikkakuosiset patalaput, sydänkuvioisen patakintaan ja lopuksi pehmeän punavalkoruudullisen vähän kulahtaneen pöytäliinan.

Tänään leivoin taasen aamulla sämpylöitä, kuten usein lomalla tai viikonloppuna teen (illalla taikina jääkaappiin ja aamulla sämpylöiksi ja uuniin) ja olisin kovin tarvinnut leivinliinoja, joita täällä mökillä ei ollut. Silloin muistin tuon punavalkoisen liinan.

Materiaali riitti juuri ja juuri kolmeen astiapyyhekokoiseen leivinliinaan (46×64cm) ja yhteen pienempään taikinaliinaan.

Käänsin ja ompelin reunat ja tein vielä kankaan rippeistä ripustuslenkit. Taikinan kohotusliinaan en ommellut ripustuslenkkiä, mutta reunoihin ompelin koneella koristeompeleen. Ommel auttaa tunnistamaan pienemmän liinan muista.

Liinoista tuli varsin nostalgiset ja ihan loistavat leivontatarkoitukseen.

Leivoimme myös Unelmapikkuleipiä iltapäivän kahvihetkeen kuopuksen kanssa. Reseptin kopioin netistä (Herra Snellman) ja pikkuleivistä tuli suussa sulavia. Muistuttavat hieman kaupasta saatavien Wilhelmina-pikkuleipien makua.

Resepti:

100g pehmeää voita
3dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1dl öljyä
4dl jauhoja
1tl suolaa

Hiero voi, sokeri ja vaniljasokeri yhteen ja lisää öljy vähitellen massaan. Lopuksi lisää jauhot, joihin on lisätty suola. Nypi taikina tasaiseksi käsin. Tee kaksi pötköä ja jaa kumpikin pötkö 13 pullaan. Pyöritä pyöreiksi ja paina haarukalla litteäksi. Paista 150 asteessa noin 20 minuuttia. Yhdelle pellille kannattaa laittaa kerrallaan max 13kpl paistumaan, sillä leviävät pellillä jonkin verran. Taikina on myös jonkin verran vaikeasti käsiteltävää, sillä murenee herkästi, mutta se kuuluu taikinan luonteeseen.


Aamulla leivotut sämpylät, joihin käytetty edellisen päivän kaurapuuron jämät.

Kuvassa näkyy ripustuslenkki ja taikinaliinan koristeommel.

Liinat ovat jotenkin tosi nostalgiset.

Unelma-pikkuleivät. Ulkonäkö kohtalaisen vaatimaton, maku suussasulava.

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Sadepäivän ompeluksia

Kulutin sadepäivän ompelemalla ja leipasinpa myös pienen pullataikinan ja marjapiirakan. Mökillä puuhastelu on ehkä vielä astetta söpömpää, kuin kotona kotoilu.

Ompelin päällisiä 20snt/kpl maksaneisiin tyynyihin, joita ostin mökkipaikkakunnan kirppikseltä. Käytin niihin myös Laura Ashley-tyyppisen kankaanpalan, minkä löysin myöskin kirppikseltä hintaan 1,20€. Minulla ei ollut käytössäni, kuin yksi valkoinen vetoketju, joten tein kahteen tyynyyn ensin päällisen pikkuruudullisesta kankaasta ja siihen päälle vielä solmittavat päälliset, jolloin ruudullinen kangas tulee söpösti näkyviin. Vetoketjulliseen päälliseen käytin virkkaamani suorakulmion ja kankaana roskiksesta löytämääni pellavatyyppistä kangasta. Neljänteen tyynyyn käytin ruututilkun ja "mummipolyesteriverhokangasta". Samaan syssyyn ompelin myös vuoren virkkaamaani käsityötarvikekassiin.

Illalla vielä totesin, että tarvitsisin itselleni penaalin käsilaukkuun. Olin saanut työkaverilta sekalaisia käsityötarvikkeita ja sieltä löysin tummansinisen vetoketjun, palan pehmeää farkkukangasta ja sinistä virkkuulankaa.

Virkkasin ensin yksinkertaiset reunapitsit ja kuusi pikkukukkaa. Sitten leikkasin päällikankaan ja vuoren sydänkankaasta. Leikkasin myös kukat aplikointiin ja lähdin ompelemaan.

Lopputulos on aika kiva. Nyt mahtuu mukaan perussetti kyniä, kumi ja terotin, sekä usein tarvittu mittanauha.

Voisin lomailla useamminkin. Saisi kaikessa rauhassa näpertää käsitöitänsä. On meinaan verraten ilmaista ja super terapeuttista ja hauskaa.








tiistai 19. heinäkuuta 2016

Pyykkipojat pussukassa

Perheemme kalsarikasaa kartutettiin ja siitä jäi "muistoksi" pari muovihenkaria. Olin viskaamassa henkareita roskiin, kun eivät vaatekäyttöön olleet sopivia. Silloin mielessä kuitenkin välähti ajatus pyykkipoikapussista. Olin näet aiemmin ripustellut mökkipyykkiä narulle ja tunkenut pyykkipoikia suuhun ja taskuihin, kun en tiennyt mihin niitä laittaa. Nyt sitten muistin nähneeni kuvan jossain käsityölehdessä kätevästä pussukasta, joka ommeltiin henkarin ympärille.

Ryhdyin tuumasta toimeen ja ompelus oli yllättävän helppo ja nopea aplikoinnistakin huolimatta. Lopputuloksesta tuli raikas, käytännöllinen ja punaisen mökin väreihinkin sopiva. Tein kaavat sanomalehdesta, aplikointiin käytin liimakangasta ja juuttinarua ja reunat huolittelin vinonauhalla.

Nyt pystyn ripustamaan tyylikkäästi pyykkiä narulle, kun ei roiku pyykkipojat suupielestä, hih.




maanantai 18. heinäkuuta 2016

Lyhtypuuhastelua

Meillä on kolme lasta ja heitä pitää näin lomalla usein valvoa uimatouhuissa. Niinpä olen päätynyt askartelemaan ulkopöydällä, joka on ihan uimalaiturin vieressä.

Eilen kovasti mietin, mitäs nyt tekisi ja muistin rautalankahäkkyrän, joka tuli Pilvikirsikkapuun mukana. Oli tukenut kaiketi juuristoa. Karsean näköinen ja likainen se oli, mutta pyysin silti isäntää sen säästämään, kun mökillä on paljon ulkovarastotilaa.

Niinpä sitten leikkelin palasia, taivuttelin niistä sydämiä ja muutaman tähdenkin. Sitten tein paksummasta kirkkaasta rautalangasta pilttipurkkeihin kiinnikkeet ja sangat, jonka väliin koristeen juuttinarulla sujautin. Lopuksi koristelin lyhdyt valkoisilla maalipisteillä ylä- ja alareunoista. Ja valmista tuli.

Lyhtyjä on kiva ripustella puun oksille, kun illat pimenevät (huom. paloturvallisuus pidettävä mielessä) tai käyttää pieninä maljakoina.







perjantai 15. heinäkuuta 2016

Väännetään rautalangasta

Silmiini osui sattumalta puntti paksuhkoa rautalankaa mökin lähellä olevassa halpakaupassa. Nappasin sen mukaani, eikä hintakaan huimannut, vähän päälle kolme euroa. Pihtejä ja sivuleikkurit olivat mökillä entuudestaan.

Yhtenä sadepäivänä sitten punttia pyörittelin ja kokeilin miten 1,5 millinen taipuu. Parhaiten se taipui ihan sormin vääntämällä vähän kaksia eri pihtejä apuna käyttäen.

Kokeeksi tein pienet tekstit mökille, makuuhuoneeseen ja huvimajaan. Jouluksihan tästä vääntää vaikka mitä. Vain mielikuvitus on rajana. Varsin halpaa huvia.

Lopussa kuva kimpusta, minkä tein äitini puutarhan antimista. Värikkäät kukat piristävät kummasti muuten niin harmaata päivää.








lauantai 9. heinäkuuta 2016

Pieni virkattu pussukka

Sain aamulla vihdoin kolmannenkin pöytätabletin Ruusulaan valmiiksi ja kun lankaa jäi pikkuisen kerän lopun verran, päätin virkata pienen meikkipussukan/kukkaron käsilaukkuuni. Ulkona satoi edelleen, joten virkkaus oli varsin hyvä ajatus näin kesälomalla.

Virkkasin 28 ketjusilmukkaa Novitan Cotton Bamboo langalla ja 3,5 koukulla. Kääntyessä virkkasin alkuun aina 2 kjs ja sitten virkkasin pelkkiä kiinteitä silmukoita. Virkkasin pitkän pötkön, kunnes neulosta oli kaksin kerroin taitettuna mielestäni sopivasti.

Sitten ompelin vuoren tilkusta kukkakangasta ja käytin hyväkseni myös vanhasta reikäisestä college-paidasta ratkotun vetoketjun. Ompelin vuoren ja neuloksen kiinni toisiinsa nurjalta puolelta. Lopuksi virkkasin kukan koristeeksi ihan omasta päästä ja harsin sen kiinni ompelulangalla pienin pistoin.

Nyt saan kesäpussukan käsilaukkuuni, eivätkä huulirasva ja silmätippapullo ole aina hukassa.

Loistoangervot kukkivat juuri nyt kauniisti marjapuuron värisillä kukinnoillaan. Niitä kannattaa napsia maljakkoon.






sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Ruusula

Vuosien haaveeni toteutui tänä keväänä, kun tilasin itselleni 40-vuotislahjaksi ikioman pihamökin. Katselin monia malleja ja haastetta toi se, että etsin nimenomaan suorakulmaista 3x4 metristä mökkeröistä, sillä se oli optimaalisin pihamme tyhjään kulmaan. Löysin kertakaikkisen ihastuttavan mökin Masterhouselta Mäntsälästä. Mallin nimeltään Lumo ja mitatkin menivät täysin nappiin. Paketti tuli lautoina pihalle ja otin myös asennuksen samasta paikasta. Ainoastaan perustukset piti tehdä itse. Meidän tonttimme on hiekkaharjun päällä ja siis pelkkää hiekkaa, joten perustusten tekeminen oli tosi helppoa. Siippa sitten maalasi mökin ulkoa ja minä sisältä valkoisella perus ulkomaalilla (ennen maalausta vedimme värittömän pohjusteen).

Isoin homma oli kuitenkin sisustaminen, sillä budjetti oli minimaalinen. Kokosin epämääräisen läjän tutuilta saamistani jutuista ja nettipalstojen ilmaishuonekaluista. Niitä tuunaamalla ja kangasvakkaani penkomalla taioin soman sisustuksen mökkeröiseen, jossa kelpaa kaffitella. Aikaa ja energiaa siihen meni, mutta puurtamisella sain kaiken oleellisen tehtyä. Vielä puuttuu katosta muutama kynttelikkö ja tilkkutäkki sängyn päältä, mutta ne valmistuvat kesäloman jälkeen.

Huvimajamökki sai nimekseen Ruusula, sillä rakastan ruusuja ja halusin sisustuksen pääväriksi vaaleanpunaisen. Sain vielä pisteeksi iin päälle työkavereiltani lahjaksi Runkoruusun ovenpieleen.

Tuskin maltan odottaa, että pääsen syksyllä Ruusulaan juomaan teetä viltti harteillani sateen ropistessa katolla kotoisasti. Kynttilät ja sisustuslehdet kruunaavat hetken. Kyllä se niin on, että unelmat on tehty toteutettaviksi.

Perustusten tekoa, kun olin saanut luvan naapureilta. Mökki tuli rajaan kiinni.

Osaavat timpurit Perhosta kasasivat mökin puolessatoista työpäivässä.

Epämääräinen kasa saatuja huonekaluja ja kirppislöytöjä.

Rujo, ilmaiseksi saatu senkki oli jalkapuoli ja siitä puuttui hyllylevyt ja ovet. Tein ensin neljännen jalan puusta ja lavojen päällyslevystä pari uutta hyllylevyä. Lopuksi hioin ja maalasin senkin lilahtavan vaaleanpunaiseksi.
 
Sain penkin ilmaiseksi. Kiristin ruuvit ja maalasin sen valkoiseksi.



Teetin vanhan henkisen emalikyltin emalikyltti.fi:stä.

Ilmaispenkki uudistettuna.

Tässä kuvassa ilmaiseksi saadut tuolit, senkki ja vitriini. Toisen romu on toisen aarre.

Ompelin senkin eteen verhon vaijeriin, sillä useat avohyllyt tekivät siitä vähän levottoman.

Ompelin verhot lähinnä koristeeksi, sillä halusin maksimoida valon määrän. Pöytälevyn päällystin vahakankaalla ja tuolien istuimet samalla kankaalla, kuin verhotkin.

Sängyn ostin 8 eurolla Klaukkalasta käytettynä. Siistin joustinpatjan ja tilapäisen sängynpeiton sain ilmaiseksi. Sänkyyn tulee tilkkutäkki, joka on vielä vähän kesken. Avohylly eurolla kirpparilta.

Pienen pöytälipaston ostin käytettynä ja maalasin sen vaaleanpunaiseksi. Peilin ostin myös käytettynä ja maalasin sen valkoiseksi.


Tuoli, rahi ja pöytä kirppikseltä. Maalia ja kangasta kulutin tuunaamisessa.