sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Sunnuntaina suu makeaksi

Lapset pyytelivät jälkiruokaa ja mietin mitä saisin taiottua nopeasti. Pakastimesta löytyi litra vaniljajäätelöä ja kaapista pussillinen Omar-karkkeja. Laitoin makeiset kattilaan, lisäsin 2rkl fariinisokeria ja 2dl kuohukermaa. Keittelin paksuhkoksi kastikkeeksi noin vartin verran. Sitten vaan jäätelö kulhoon, soossi päälle ja koristeeksi suolapähkinöitä. Nami namii!

Annos on myös gluteeniton poikamme iloksi.

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Ruukutus/istutuspöytä nikkarointia

Meiltä jäi maalattua ja vajaakanttista raakalautaa keittiön seinäprojektista vuosi sitten. Mietin monta kertaa mitä siitä voisi tehdä. Olin kyllä haaveillut omasta ruukutus/istutuspöydästä, mutta jostain syystä en ollut ajatellut, että voisin sen itse rakentaa. Työpaikan pihalla kuitenkin välähti, kun näin roskaläjässä kertakäyttölavan, jossa oli paksuhko lastulevy päällä.

Lainasin sähköisen jiirisahasirkkelin tutulta ja annoin palaa. Netistä bongasin yhden mallin, mitä mukaillen lähdin timpuroimaan. Pähkinöitä tuli purtavaksi, kun lauta riitti aivan just just. Lastulevy ei ihan riittänyt tasoksi, mutta onneksi lauta oli saman paksuista, niin jatkoin sillä molemmissa reunoissa.

Pöydästä tuli iso ja se oli vähän työläämpi, kuin ajattelin, mutta toisaalta nautin omin käsin tekemisestä. Lopuksi putsasin pöydän irtoroskasta ja maalasin Pika-Teholla kahteen kertaan. Löysin Tokmannilta täysmuovista kerniä tarjouksesta 2,90€/metri ja päällystin sillä tason sinkiläpistoolin avulla. Näin lastulevy ei suoraan kastu ja pöytä on helppo pyyhkäistä mullasta. Olisin halunnut suloista kukkavahakangasta, mutta päädyin kuitenkin neutraalimpaan beigeen järkisyistä.

Kiinnitin pisteeksi iin päälle mustan vanhan naulakon saksia ja narua varten ja flower power-kyltin ohikulkijoita hymyilyttämään.

Hinnaksi pöydälle tuli noin 26€. Ei huono ollenkaan. Nyt kelpaa rouvan istutella.

Tästä se lähti.

Edistystä ja monta pulmaa jo ratkottuna.

Siinä se on, mun timpurintaitojen tuotos. Sipulilaatikko alatasolla puutarhamessuilta vitosella.




Yrttilaatikko ja muuta

Viime tuunailusta innostuneena päätin kuluttaa loputkin Pika-Tehon jämät ja lähdin etsiskelemään maalattavaa kierrätyskeskuksesta. Ihan tilauksesta joku oli tuonut sinisen puulaatikon, jota oli käyttänyt hyllynä ja se maksoi kokonaista kaksi euroa. Ovensuussa on myös ilmaislaari, josta pengoin ehjän puukehyksen ja venäläisen puisen seinätaulun.

Aarteineni ajelin kotiin maalauspuuhiin ja sapluunan leikkelyyn. Kolme kerrosta maalia ja mustat tekstit lopuksi. Tuloksena syntyi yrttilaatikko mm. Rosmariinia ja Timjamia varten kesän istutuksiin ja kyltti tekeillä olevan istutuspöydän komistukseksi. Kehys toimii jatkossa menu-kylttinä, sillä meillä käy usein ruoka- ja kahvitteluvieraita.

Tekstit eivät onnistuneet ihan täydellisesti, mutta toisaalta home made on aina home made ja saa se vähän näkyäkin. Yrttilaatikko tarvitsee vielä myös sisämuovit, että kestää mullan ja kosteuden.

Ilahduin taas tekeleistäni ja nyt toivon vaan lämpöisempiä ilmoja, että saan istutuspöydän valmiiksi ja pääsen yrttihommiin.

Toisen romu on toisen aarre. Kierrätyskeskus on mahtava löytöluola.

Eniten tykästyin yrttilaatikkoon. Kun vain pääsis ulkoistutushommiin.

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Tähtimäiset purkit ja hieno leipäkori

Sunnuntaina tyttäreni halusivat maalata askartelumaaleilla vanhoja puunpalasia ja muita säästettyjä askartelujuttuja. Innostuin sitten minäkin seuraksi, tosin valkoisella maalilla, ylläri pylläri. Kaivelin kaappeja ja löysin vanhan kirppisleipäkorin, tyhjän säilyketölkin ja myöskin tyhjän lasisen salsapurkin. Lisäksi löysin vanhan vihreän WC-kyltin.

Maalasin purkin kannen, säilyketölkin, korin ja kyltin kahteen kertaan edelleenkin viime kesän Pika Tehon rippeillä. Tänään leikkelin paperista tähtisapluunoita ja kiinnitin ne teipillä kiinni kohteisiin. Jälleen kerran tippa mustaa sormiväriä valkoiseen maaliin ja töpöttämällä kuviot. Kylttiin painelin pisteet siveltimen toisella päällä ja kirjaimet kirjain leimasimilla. Lopuksi kiinnitin kyltin koriin kuumaliimalla.

Nyt on leipäkori, jota passaa näytellä, kynttiläpurnukka ja pähkinöille oma lasitölkki. Ei hassumpaa "romuaskartelua" sanoisin.

Tästä satsista sai hienoja juttuja. Vihreän kyltin ehdin jo maalata ennen kuvaamista.

Kyllä nyt kelpaa laittaa leipää tarjolle.

Lempparipähkinät saivat oman purkin.

Tölkistä tähtipurkiksi kynttilöille.

Tällainen setti keittiön somistukseksi.

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Lehdistä leikellen

Joskus harvakseltaan leikkelen aikani kuluksi kuvia, reseptejä ja ristikoita lehdistä, sillä se on mukavaa ajanvietettä ja sisänsä hyödyllistäkin, että lehdet päätyvät muutoin sellaisenaan lehtiroskikseen. Kuvista teen kortteja ja pakettikortteja, tai päällystän vihkoja yms. Reseptit kerään yhteen laatikkooni, josta joskus niitä kaivelen kokeiluun. Ristikot säästän äidilleni, joka ratkoo niitä pikkutunteina, kun uni ei ota tullakseen. Tällaisella pienellä asialla siis moninaisia juttuja.

Tänään sain samalla mukavia ideoita niin kokkailuun, kun muuhunkin, kuten sisustukseen. Tein myös pari "statement"-korttia jääkaapin oveen arjen sulostuttajiksi. Musta pahvi löytyi konvehtirasian taustasta. Pientä mukavaa puuhastelua samalla, kun nuorimmaiseni kasasi isohkoa palapelia keittiön pöydän ääressä.





perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pienesti pääsiäistä

Maaliskuu meni hujahtaen ja jotenkin niin kiireessä, että ei tullut toteutettua ideoita, tai tehtyä juuri mitään töiden, lasten ja kodinhoidon lisäksi. Nyt alkaa olla jo ikävä luovempiin puuhiin ja kirpputorille. Josko tässä taas ehtisi. Puutarhamessuilla kävin  viikko sitten ja sieltä muutama idea tarttuikin mukaan. Eniten mieltä lämmitti kuitenkin se, että ystävä sai ilmaisliput ja halusi juuri minut mukaan. Ystävät ovat elon suuria aarteita.

Nyt vietämme pääsiäistä, joka sekin tuli vauhdilla ja meni tältä rouvalta vähän ohi, mutta pienesti eilen keltaista ruokapöytään taioin. Muuten pääsiäinen jäi koristelematta. Ei se paljoa vaadi, servetit, kynttilät ja tulppaanit. Ruokavieraat tulivat vähän yllättäen ja kuitenkin tempaisin kunnon menuun. Ei tyypillistä pääsiäisruokaa, mutta hyvää oli. Lihapullia kastikkeessa, perunamuusia, mozzarella-salaattia ja rosmariinileipää. Jälkkäriksi gluteenitonta mutakakkua ja vaniljajäätelöä. Se vei kielen mennessään. Otammekin nyt pääsiäisen iisisti ja olemme yhdessä perheenä ja nautimme vapaa-ajasta.

Ihanaista kevään odotusta kaikille!!

Ps. Meinasi unohtua mutakakun ohje:

200g voita
200g taloussuklaata
4 munaa
2 dl sokeria
2,5 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta

Voi ja paloiteltu suklaa sulatetaan kulhossa vesihauteessa. Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Perunajauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään ja lisätään muna-sokerivaahtoon. Lopuksi voi-suklaaseos lisätään taikinaan ja kaadetaan halkaisijaltaan 20cm vuokaan. Minulla ei ole sen kokoista irtopohjavuokaa, niin leivinpaperilla vuorattu tavallinen kakkupohjavuoka kävi yhtä lailla. Kakkua paistetaan uunissa 200 asteessa noin 30-35 minuuttia uunin alatasolla. Kakun kuuluu jäädä keskeltä "löllöksi". Nautitaan jäähtyneenä vaniljajäätelön, tai kermavaahdon kanssa.

Toissavuoden kevätservetit ja Rainbow-tarjouslämpökynttilät toivat meille vähän pääsiäistä.

Lidlin säästötulppaanit toivat vaasiin aurinkoa ihanasti. Pidän eniten papukaijatulppaaneista, joissa on vähän kirjavuutta.

Narcissus Poeticus (pinterestistä napattu kuva) on äitini lempilapsi. Ulkonäkö ei ole näyttävin, mutta tuoksu on kerrassaan huumaava. Näitä olisin kuistille laittanut asetelmaksi, jos olisin ehtinyt. Ajatuksen tasolle jäi tällä kertaa.

Gluteeniton suklaakakku onnistui täydellisesti ja vei kielen mennessään. Poikamme kärsii hengenvaarallisesta vilja-allergiasta ja siksi ruoat ja usein leipomuksetkin ovat meillä gluteenittomia. En kikkaille ihmejauhojen kanssa, vaan käytän usein pelkästään perunajauhoa. Kotimaista, edullista ja helppoa.